Olof Jäderholm föddes i Jäder, flyttade till Eskilstuna och blev smed. Han gifte sig sedan med den äldsta dottern till Pehr Jonsson, en av ägarna till Swedlunda Nr 1 i Jäder.
Viktiga källor är gamla brev eller muntliga berättelser från äldre släktingar som har minnen. I andra fall är det tolkningar ur gamla register.
Det är intressant att försöka måla en bild av hur dessa människor hade det förr i tiden. Det är inte så länge sedan som en del av mina släktingar hade ett svårt liv i små torp där brödfödan för dagen var det viktigaste.
Vet du något som kan berättas, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Olof Jäderholm föddes i Jäder, flyttade till Eskilstuna och blev smed. Han gifte sig sedan med den äldsta dottern till Pehr Jonsson, en av ägarna till Swedlunda Nr 1 i Jäder.
Den här delen av mitt släktträd har sitt ursprung i Trelleborg där Hans Jönsson f. 1655 och Una Mårtensdotter f.1654 är anfäder till en stor släkt. Min farfars farfars mor hette Ottiliana Ljung f. 1792 och kommer från Una-Hans-släkten.
Stenhuggaren Sven-Olof Olsson föds på Ytterön i Torhamns socken 1872-11-14. Livet på dessa skärgårdsöar är strävsamt men folket på öarna lever på fiske. I Blekinge har stenindustrin börjat växa och behovet av granit är stort till alla byggnader i landets städer. Och där finns arbete för många. Sven-Olof blir stenhuggare och arbetar många år med det tunga arbetet.
Min farmors bror, Håkan, deltog i OS 1920 och tog hem två guldmedaljer i simning, han var bara 19 år då och karriären avslutades bara några år senare. Här är en artikel från idrottsbladet 1922 där man tar upp stora svenska idrottsmän som var bra i flera olika discipliner.
Läs mer: Håkan Malmrot, allround idrottsman med 2 OS-guld
När Sofia Wilhelmina Lundmark dog var hon en förmögen kvinna. Ett problem var dock att arvingarna redan hade lånat pengarna av henne.
Jag har länge undrat hur bouppteckningen efter Per Reinhold Tersmeden såg ut och försökt hitta den.
Här är ett brev jag fått av Henrik Rabe, det beskriver utförligt systrarna Malmrots dubbelbröllop den 18 maj 1926 i Örebro. Brevet är skrivet av Anna Rabe, syster till Harald Rabe, Elsa Malmrots man. Anna skickade brevet till systern Elin som inte kunde komma på bröllopet. Elsa fick brevet av Elin Rabe på 15-årsdagen av bröllopet.
Läs mer: Bröllopsgäst beskriver systrarna Malmrots vigsel.
Jag har fått tag på några brev som Paul Hilding Lundmark (Född 18 Sep 1865 - Död 25 Sep 1949) har skickat till sin systerson Stig Erland Gyllander. Det var många av syskonbarnen och syskonbarnbarn som brevväxlade med Lundmarkarna i USA. Hilding skrev på svenska men hans barn och barnbarn skrev på engelska och det blev en bra språkträning för dem i Sverige.
Min farmor växte upp i Örebro i början på 1900-talet i en borgerlig miljö i ett välbärgat hem, fadern Karl Johan Malmrot tillhörde etablissemanget i staden. Som chefsredaktör på Nerikes Allehanda och uppdrag i stadsfullmäktige var han en betydelsefull person och det präglade Signes uppväxt.
Läs gärna de olika historier jag sammanställt om olika personer. Många är mycket intressanta
Idag 5
Totalt 62199
Om du är släkt på något sätt med någon av de personer som finns i mitt register vill jag gärna ha kontakt med dig för att uppdatera alla uppgifter. Vet du något intressant om någon person från förr i tiden som kan berättas är det också intressant.
Idag 5
Just nu 46 besökare
© Jan Suhr