Karl Johan Malmrot

Min farmors far var chefsredaktör på Nerikes Allehanda

Hans namn var Karl Johan Malmrot och han arbetade på tidningen under slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Han föddes den 9 april 1859 i den lilla byn Ullvettern i Bjurtjärns socken strax norr om Karlskoga. Modern var piga på en gård när Karl Johan föddes, fadern var murare och arbetade i Örebro dit modern och Karl Johan flyttar i oktober 1959.

Karl Johan MalmrotHan gifte sig 1883 med Karolina Pettersson som var född i Tysslinge socken. De får inga barn och skiljer sig 1896 efter att Karl Johan blivit förälskad i en vacker kvinna som jobbar på Nerikes Allehanda, troligen var det hennes far som ordnade arbete åt henne då han var faktor i tidningens tryckeri. Den vackra kvinnan var Ernestina Lundmark, min farmors mor. De gifter sig bara ett halvår efter skilsmässan och året efter får de sitt första barn, min farmor.

Karl Johan Malmrot tillhörde den tidens etablisemang i Örebro och levde ett välstående liv, de tre barnen fick god utbildning. Sonen Håkan blev olympisk guldmedaljör vid olympiaden 1920 i Antwerpen där han tog två guldmedaljer i simning.

Karl Johan avled redan vid 59 års ålder (1918-07-24) i sviterna av en hjärnblödning. Ganska precis ett år tidigare hade han fått en så pass allvarlig hjärnblödning att han omyndigförklarades. Familjens advokat utsågs till förmyndare. Karls fru Enny blev tvungen att begära detta för att familjens ekonomi och praktiska saker skulle kunna fortgå. I läkarintyget till Örebro rådhusrätt står bara att han lider av demens, men man kan anta att denna demens beror på hjärnblödningen. I brev till sin dotter beskriver han i oktober 1916 att han har högt blodtryck vilket troligen resulterar i den senare hjärnblödningen. Som dödsorsak anges hjärnblödning samt kronisk njursvikt.

 

Antal besök

Idag 7

Totalt 87074

Just nu finns 16 besökare här

Gilla denna sida

Vet du något?

Om du är släkt på något sätt med någon av de personer som finns i mitt register vill jag gärna ha kontakt med dig för att uppdatera alla uppgifter. Vet du något intressant om någon person från förr i tiden som kan berättas är det också intressant.