Bröllopsgäst beskriver systrarna Malmrots vigsel.

Här är ett brev jag fått av Henrik Rabe, det beskriver utförligt systrarna Malmrots dubbelbröllop den 18 maj 1926 i Örebro. Brevet är skrivet av Anna Rabe, syster till Harald Rabe, Elsa Malmrots man. Anna skickade brevet till systern Elin som inte kunde komma på bröllopet. Elsa fick brevet av Elin Rabe på 15-årsdagen av bröllopet.

Hedemora d. 21. 5. 26.

Käraste Elin!

Då nu jag var den enda av Haralds släktingar som närvar vid Haralds bröllop, så här!

Sjelv utstyrd i en fager klänning – svart siden med matt rosa infäld – brodderad (ny äkta parisermodell) rosa plymväska – scharv – rosa georgette, handmålad. Samt en knippa blommor rosa med silverglitter – rosa strumpor och bronsfärg, skor – hm. Ja kan du tänka dig så utstyrd, svarta örnhängen med guld och korallperla – samt Emils present1 guldfiligramskamén – så uppträdde jag på arenan.

Brudgummarne och jag, jemte brudgummen Suhrs 2 systrar bodde på Lilla Hotellet der fästen skulle gå av staplen. Harald och jag bodde dörr mot dörr, för att hjälpa varandra och stödja Harald i ny dress – såväl frackkostym som reskostym, glad som en spelman. Kl. 3.15 foro vi till kyrkan – Harald och jag i en bil – och Suhr och hans systrar i en bil.

I kyrkan mottogs vi av värdinna och värd. Enny sjelv var värdinna och skalden ”Jeremias i Tröstlösa”2 – gammal god vän till familjen och som var värd på föräldrarnes bröllop var nu värd på döttrarnas bröllop.

De ville ej släppa in publik i kyrkan, varför endast ett fåtal inbjudna var der – då också Runborgs3 som jag hälsade på vid utgåendet.

Bröllopsgäster 14 – med brudpar –

Flickornas Farbro4 med fru i svart siden –
Kusin med fästman5 – hon i svart siden.
Morbro, jernvägsingeniör6 – ståtlig herre.
Suhrs 2 systrar – den älsta gift, bosatt i Danmark, i brun siden med perlor. Fröken Suhr i svart siden med perlor.
En ungdomsvänina till Enny, från Stockholm Fru Grundel7 i mullvads-siden.
Redaktör Julius Gummelius8. Enny i lilas sammet.

Brudparen kom upp från den långa kyrkgången, fint och ledigt – brudarne vitklädda – enkla vita ylleklänningar, långa ärmar, korta kjolar och korta slöjor – med myrtenkransar och blommor – Elsas brudbukett ärtblommor9, Signes någon klockblomma – jag mins ej namnet – mörkt röda och lila [oläsligt ord]. Brudarne som båda magrat väldigt, sågo så unga och späda ut – mycket bleka och söta. Brudgummarne säkra glada – upp till altaret, der de vördsamt hälsade prästen en mycket ståtlig allvarlig medelålders man – och som efter seremonien talade allvarligt och vackert till brudparen. Kusinen Agda Malmrots10 fästman, spelade ett förtjusande violinsolo – derefter ett lyckönskande och famntagande – så tåga alla ut och iväg till fotografen – i sinom tid får du se. Sedan till Hotellet, der en förtjusande middag serverades – bordet klätt med ärtblommor11. Jag satt bredvid Harald, och morbro12 vid Elsa. Brudparet mittemot, hade Signe sin farbro13 och Suhr sin älsta syster.

Matsedlen – smörgås och förtjusande småvarmt och hummer bjöds först på brickor, sen vid bordet sparrissoppa – lax – fågel – glasskrokan, konfekt och frukt. Vin. Rödvin, Réunie [?] champ. och Madera. Över 200 telegram – underligt nog något över 100 till varje brudpar. Suhr fick många kvicka litet elaka telegram – vitzande på namnet – Harald och Elsa också trevliga telegram – även på franska, engelska, spanska, italienska – dikt av ”Jeremias”14 och tal skrivna av frånvarande släktingar. Stämningen mycket glad, brudarne gick ur famn i famn – både surt och sött kystes i ett, ridån hade gått upp, och ett allmänt kärleksomfamnande, gäster och brudpar utan hänsyn – om varandra – det var ett glatt trevlit bröllop. Brudarne så lyckliga och förälskade. Elsa det var Harald och Harald hennes a och o.

Efter maten kaffe med alla möjliga tillbehör. Många kvicka goda tal.

Kl. ½ 9 reste brudparen ut till Kyrkogården der brudarne lade sina buketter på fadrens grav. – Kl. ½ 10 mötte vi dem på stationen, och blevo de översållade med risgryn och konfetti samt avhurrade – Harald och Elsa till Motala derifrån med båt kanalvägen till Göteborg – Suhrs till sitt hem. Båda brudar i svarta långa sidenkappor, Signe svart hatt och Elsa i ljusgrön och ljusgrön klänning, söt.

Ja, så äro de gifta, som Harald sade i telefon till Perstorp15 – ”nu är vi gifta och Elsa är fru”.

Fortsättningen är skriven på två mindre, avrivna brevpappersbitar.

Det är kväll, och papperet slut – ursäkta biten – – –
Suhrs älsta syster (hon är danska) tog till orda före brudparets avresa. Ungefär så här –

”Jag brukar ej hålla tal, men här har hållits så vackra tal och så många vackra telegram har vackert tolkats – men ingen har talat om vad en mor känner – sjelv mor16, vet jag hur det käns att giva bort en dotter. Fru Malmrot har i dag givet bort 2 döttrar – vad hon känner och tänker förstår kanske jag bäst – och nu säga till er brudar, glöm alldrig vad denna mor varit för er – glöm alldrig edert barndomshem – och ni brudgummar, glöm alldrig den mor och det hem, derifrån ni hemtat edra brudar – glöm alldrig att ni står i stor tacksamhetsskuld till denna mor som vårdat, fostrat och vakat över edra brudar. Visa henne kärlek och tacksamhet” o.s.v. Hon framsade sitt tal med kläm, t.o.m. herrarne blevo rörda, det var ett bussigt fruntimmer fast danskar likt, litet högljudd, annars mycket trevlig.

Jag reste på morgonen igen från Örebro. Enny blev snopen då hon dagen efter ringde efter mig och jag var rest. Jag ringde henne i går kväll för att tacka.

Ja vet du, jag tror vi alla får vara glada Harald fått så snäll, hjärtegod och älsklig flicka till hustru, jag tror också på Haralds fasta vilja göra henne lycklig – lilla Elsa – ”Farbro Jeremias”17 gav henne så vackert dikt – hon var eller är hans älskling – föresten en gammal lustig glad herre, som tog mig i famn och kyste på hand.

Harald och Elsa skriver sedan de väl kommit till Stockholm. När foton kommer skall jag försöka göra tydligt vem de äro. Lydie kom ej18 – hon tänkte ju först och skrev att hon kände det som skyldighet att som representant på modrens sida närvara – men när hon räknade efter kostnaderna så hade hon ej råd. Så fick Harald vara glad med bara mig vid sin sida. Som jag skrev till Sven19 kunde hon istället bjudit Sven på resan, han var ju dock den som står Harald närmast.

Ja nu är ju det över – men Sven kände sig nog ej glad den dagen. Nej nu måste jag i säng – imorgon skall jag tidigt upp och ta’ emot kund – reser se’n till Insjön, der pingsten i all vila skall tillbringas.

Tillönskar dig och de dina en glad pingst, hjärtliga hälsningar

Anna.

 


 

KOMMENTARER

  1. Emils present, Emil Rabe var bror till Anna. Han var sedan länge emigrerad till USA.
  2. ”Jeremias i Tröstlösa” […] som var värd på föräldrarnes bröllop, var nu värd på döttrarnas bröllop ”Jeremias i Tröstlösa” var pseudonym för författaren och journalisten Levi Rickson. Föräldrarnas bröllop hade ägt rum 1897.
  3. ”Runborgs” [Annas stavning] Olof Rundborg, lantbrukare utanför Linköping, och hans hustru hade varit vänner till Haralds avlidna föräldrar Annie och Herman.
  4. Flickornas Farbro med fru, Axel Malmrot med fru Elin. Bodde i Örebro.
  5. Kusin med fästman, Längre fram i brevet framgår det att denna kusin hette Agda Malmrot. Hon var alltså kusin till Elsa på fädernet. Agda var dotter till Gustav Malmrot.
  6. Morbro, jernvägsingeniör Ernst Lundmark, bror till Enny.
  7. Fru Grundel i mullvads-siden Annas tabell-liknande uppställning är inte helt tydlig här, men möjligen är det ”fru Grundel” som är ”Ennys ungdomsväninna”. Den fru Grundel som jag känner till hette Anna och var gift med Arvid Grundel, anställd på Nerikes Allehanda. Men varför var i så fall inte maken Arvid med på bröllopet? Förhinder?
  8. Julius Gummelius (ska vara: Gumælius) Direktör för Nerikes Allehanda och god vän till Elsas föräldrar. (Kanske titulerades han redaktör år 1926.)
  9. ärtblommor luktärter.
  10. Kusinen Agda Malmrots fästman, spelade ett förtjusande violinsolo Denna uppgift kan jämföras med Elsas ord i Elsa till Harald 31/3 1926: ”Fridolf och Agda komma till vårt bröllop. Tänk om Fridolf ville spela en fin sak på sin fiol då.” – Gåtan med det mystiska paret ”Agda och Fridolf”, som förekommer i många brev, är därmed löst. Det var Fridolf Kuhlin som spelade på bröllopet, och han var då förlovad med Elsas kusin Agda Malmrot.
  11. ärtblommor luktärter.
  12. och morbro vid Elsa, Elsa hade alltså sin morbror Ernst Lundmark (den yngre) till bordet.
  13. hade Signe sin farbro, Signe satt bredvid sin farbror Axel Malmrot.
  14. ”Jeremias” Författaren ”Jeremias i Tröstlösa” – (Levi Rickson). Vän till Elsas och Signes föräldrar.
  15. telefon till Perstorp I Perstorp (Skåne) bodde Anna Rabes syster Hermanna Holmquist och dennas dotter Ebba, kusin till Haralds.
  16. sjelv mor, vet jag hur det käns att giva bort en dotter. Sven Suhrs äldsta syster hade alltså redan hunnit gifta bort en dotter. Sven skulle 1926 fylla 40 år, så det var inte så konstigt att hans äldre syster hade en vuxen dotter.
  17. ”Farbro Jeremias” Författaren ”Jeremias i Tröstlösa” – (Levi Rickson).Vän till Elsas och Signes föräldrar.
  18. Lydie kom ej […] hon kände det som skyldighet att som representant på modrens sida närvara Lydie Bergroth var moster till Harald. Hon bodde och arbetade i Frankrike och kunde inte komma till bröllopet. Båda Haralds föräldrar var döda. Som faderns syster representerade brevskrivaren Anna farssidan. Som moderns syster skulle Lydie ha representerat morssidan.
  19. Som jag skrev till Sven kunde hon istället bjudit Sven på resan […] Sven kände sig nog ej glad den dagen Även om Lydie inte hade råd att resa till Örebro (hon bodde ju i Frankrike) så kanske hon kunnat bjuda Haralds bror Sven på biljetten från Helsingfors, menar Anna. Hade Sven anledning att känna sig försummad? Elsa skrev till Elin Rabe före bröllopet: ”Dubbelt roligt vore det om Tant Elin och Sven kunde vara med. Men på det kan man ju ej hoppas” (Elsa till Elin Rabe 11/4 1926). Att Harald skulle ha hjälpt sin bror med ett lån var nog inte att tänka på. Harald ansåg sig ju knappt ha råd att resa till sitt eget bröllop (hans brev till Elsa den 12/4).

 


 

Anm. Kommentarerna ovan är Henrik Rabes egna. Jag hoppas kunna få tillgång till ytterligare brev från honom framöver.

På dagens datum

Födda

Måns Ferström
1749-01-18
Ålder idag 276

Sara Olsdotter
1779-01-18
Ålder idag 246

Sven Samuelsson
1787-01-18
Ålder idag 238

Sissa Olsdotter
1801-01-18
Ålder idag 224

Karolina Hultman
1810-01-18
Ålder idag 215

Maria Pålsdotter
1829-01-18
Ålder idag 196

Karen Vibekke Mackeprang
1833-01-18
Ålder idag 192

Erica Dahlberg
1836-01-18
Ålder idag 189

Anna Brita Andersdotter
1836-01-18
Ålder idag 189

Karl Johan Jakobsson
1841-01-18
Ålder idag 184

Anna Olsdotter
1852-01-18
Ålder idag 173

Hedvig Catharina Kahl
1860-01-18
Ålder idag 165

Peter Johan Nicolai Marcussen
1862-01-18
Ålder idag 163

Margreta Katharina Dahlin
1862-01-18
Ålder idag 163

Sven Persson
1863-01-18
Ålder idag 162

Kerstin Jonsdotter
1863-01-18
Ålder idag 162

Lars Gustaf Wisén
1866-01-18
Ålder idag 159

Odøpt Bøttern
1867-01-18
Ålder idag 158

Nanna Marie Elisabeth von der Hellen
1876-01-18
Ålder idag 149

Ane Johanne Steenild Faurschou la Cour
1878-01-18
Ålder idag 147

August Ferdinand Anderson
1882-01-18
Ålder idag 143

Hulda Anderson
1882-01-18
Ålder idag 143

Ernst Efraim Nilsson
1890-01-18
Ålder idag 135

Oskar Maurus Olsson
1892-01-18
Ålder idag 133

Olga Katarina Olivia Adamsson
1892-01-18
Ålder idag 133

Dagmar Elisabeth Margrethe Svelmøe Thomsen
1894-01-18
Ålder idag 131

Dagny Carola Kamf
1895-01-18
Ålder idag 130

Märta Maria Sofia Fahlbeck
1897-01-18
Ålder idag 128

Edla Elvira Svensson
1898-01-18
Ålder idag 127

Beda Charlotta Jansson
1903-01-18
Ålder idag 122

Gustaf Wilhelm Murray
1905-01-18
Ålder idag 120

Karin Margareta Sköldberg
1906-01-18
Ålder idag 119

Anna Britta Berg
1908-01-18
Ålder idag 117

Sibylla Calma Marie Alice Bathildis Feodora
1908-01-18
Ålder idag 117

William Thomas Price
1913-01-18
Ålder idag 112

Inga Linnéa Liljeqvist
1914-01-18
Ålder idag 111

Rolf Gösta Fredrik Smitterberg
1930-01-18
Ålder idag 95

Birgit Linnea Pilblad
1941-01-18
Ålder idag 84


Döda

Kristina Ingesdotter
1122-01-18

Elisabet Johansdotter
1566-01-18

Anders Olofsson
1706-01-18

Sissa Olasdotter
1757-01-18

Andreas Collberg
1881-01-18

Mattis Mattisson
1890-01-18

Stina Eriksdotter
1905-01-18

Gabriel Olof Persson
1910-01-18

Wilhelm Adolf Adde
1914-01-18

Clas Gjertsson
1919-01-18

Tallak Lunden
1930-01-18

Johanna Maria Björkander
1934-01-18

Augusta Olsdotter
1936-01-18

Aage Birkedal Barfod Dornonville de la Cour
1951-01-18

Einar Valdemar Norberg
1964-01-18

Karl Arvid Lourie
1971-01-18

Inger Beck
1983-01-18

Maria Elisabeth Lisa Elghufvud
1989-01-18

Evelyn Sofia Winblad
1990-01-18

Gunhild Matilda Lovisa Engblom
1992-01-18

Anna Kathtrine Lykke Olsson
1994-01-18

Brigitte-Louise Sköldberg
1994-01-18

Sigrid Ines Viola Hallgren
1994-01-18

Karin Dorotea Andersson
1995-01-18

Allan Hamilton Wancke
2003-01-18

Bertil Assar Karlsson
2011-01-18

Vet du något?

Om du är släkt på något sätt med någon av de personer som finns i mitt register vill jag gärna ha kontakt med dig för att uppdatera alla uppgifter. Vet du något intressant om någon person från förr i tiden som kan berättas är det också intressant.