Ursprunget från området kring floden Sûre (Saur, Sauer)
På en gammal karta från 1617 över Luxembourg finns floden Saur med och de små platserna utmed floden och i dess närhet. Det finns även plats med namnet Sour som ligger där floden har sin början i form av flera mindre bäckar.
Här är dagens karta med flera av platserna markerade med Google-markörer, platsernas namn är i stort sett lika idag som för 400 år sedan, lite annan stavning i vissa fall. På Googlekartan är även floden markerad lite tydligare med orange där den normalt sett inte syns på Google maps. Nedtill syns den gamla kartan. De understrukna platsnamnen återfinns på Googlekartan. På kartan markeras alla platserna med en liten slottssymbol medan de större orterna som Bastogne och Vianden visas med större slott. Idag på platsen Sour (Sûre) finns idag bara några gårdar. De senaste århundradenas alla krig har utplånat flera av dessa platser.
När den Suhrska släktens anfader från detta område föddes är svårt att säga men det skedde troligen på 600- till 800-talet och förmodligen levde de på samma plats rätt länge. Alla små krig och konflikter under medeltidens gjorde att folk flyttade på sig. De naturliga färdvägarna var längs floddalarna och floden Saur rinner ut i Mosel i närheten av staden Trier.
River region Sure
Esch-sur-Sûre
Vid ett besök i Luxembourg nyligen så åkte vi till den lilla byn Esch-sur-Sûre som ligger vid floden Sûre (Sauer). På platsen finns en gammal slottsruin, slottet ska vara det äldsta i Luxembourg och byggdes 972, det fanns då sen tidigare ett kloster på platsen. Enligt ägaren till den restaurang vi åt lunch på så finns det tre familjer i området som har namnet Sauer. Kan de vara släkt?
Suhr i Danmark
Enligt släktens historia så dyker stamfadern Bernt Suhr upp i Bremen 1635 och han ska då vara i 20-årsåldern. Han får där anställning hos prins Frederic som är i Bremen för att bevaka de danska intressena över området, prins Frederic utses till biskop över Bremen. Bernt Suhr är hans "livkarl" vilket kan liknas vid butler, en som sköter det vardagliga åt prinsen som även innefattar ekonomiska frågor och hur hushållet ska skötas.
Teorin inom släkten har då varit att Bernt Suhr redan fanns i Bremen och att hans urpsrung skulle finnas där. Jag börjar tro att så inte var fallet. Först och främst så kräver en sådan befattning som Bernt Suhr fick hos prinsen att man är känd och har referenser, det måste vara en som man kan lita på. Detta tyder på att Bernt Suhr skulle vara av dansk börd och då troligen följde med prinsen till Bremen från Danmark. Det tyder även på att han tillhörde ett skrå som hade denna funktion och var utbildad för de sysslorna. Denna typ av skrå gick i arv och genom DNA-provet ser vi att andra personer som delar DNA-typ har haft samma typ av uppgifter. Vi kan här se ett skrå av ämbetsmannasläkter som haft sina karriärer under århundraden i Europa.
Det finns en gammal bok som heter "Lolland Falster Navnebog" som utgavs 1902 av P. Petersen där man listar upp alla familjenamn och var de bodde från 1600-talet och framåt. Man har gått efter gamla mantalslistor. Tittar man där så finns det ett antal Suhr boende på Lolland och några på andra platser i Danmark. Det intressanta här är att släkten Suhr har hela tiden haft anknytning till Lolland. Även den person som jag har den närmaste DNA-träffen med har sitt ursprung på Lolland och bor även där idag i närheten av Nykøbing Falster.
Kartan nedtill visar var det bodde familjer med namnet Suhr år 1610 i Danmark, som synes finns de flesta på Lolland, de är markerade med orange markör. Den gröna visar var familjer med namnet Tærsker fanns vid samma tid. Suhr och Tærsker har för 500 till 700 år sedan en gemensam anfader och vi ser att på 1600-talet finns både Suhr och Tærsker i byn Dannemare.
Vi har här nu DNA-bevis för att en Suhr troligen befann sig här på västra Lolland på 13- 1400-talet och bodde här enligt rullarna 1610. Det finns så klart även en möjlighet att Suhr och Tærsker delas i norra Tyskland och att båda släkterna tog sig över Femer Bælt vid olika tillfällen men DNA:t visar ändå att vi har en gemensam anfader och det troliga är att han fanns på Lolland.
Suhr i Danmark 1610
Relaterade artiklar:
- Uppgifter
- Skapad den fredag, 31 mars 2017 12:32
- Senast uppdaterad torsdag, 28 december 2017 11:40