Släktforskning

Olika artiklar om min släktforskning. Det blir mest DNA-relaterat men även annat.

Stamfadern Bernt Suhr

Stamfadern av den utbredda släkten Suhr är Bernt Suhr, som föddes omkring 1615 någonstans i Tyskland*, om hans tidigaste år är ingenting känt. Han omnämns 1635, när han kom till som livkarl till kung Christian IV Danmark och Norges son hertig Fredrik, som 1634 utnämndes till ärkebiskop av Bremen stift och året därpå även Verden stift.

Läs mer: Stamfadern Bernt Suhr

1200 år bakåt i tiden med DNA

Ett genetiskt DNA-test av min Y-kromosom ger svar på var min faderslinje har sitt urpsrung. Resultatet gav ett glädjande besked om mina rötter och släkten Suhr's ursprung.

Genom att göra DNA-test öppnas en helt ny värld för släktforskare, generna ger svar som inga kyrkböcker kan. Men det kan likväl bli bottennapp. I mitt fall hade jag tur och fick en fantastisk historia om urpsrunget för Bernt Suhr som föddes 1615, men vilka hans föräldrar var vet vi inget om. English version here...

Läs mer: 1200 år bakåt i tiden med DNA

Färglägg gamla fotografier

enny lundmark modell

Släktforskningen innebär inte bara att man tittar i kyrkböcker, genom äldre släktingar kan man alltid få tag på gamla fotografier som ger en bild av hur de äldre såg ut. Man kan även se likheter i anletsdrag mellan nu levande personer och äldre släktingar flera generationer bakåt i tiden. Det ger en annan tillhörighet till vissa personer där man ser var ens eget utseende kommer ifrån. Det kan ibland vara enastående likheter där det är näst intill dubbelgångare man ser på de gamla bilderna. Bilden ovan är på min farmors mor, Enny Malmrot, f. Lundmark

Läs mer: Färglägg gamla fotografier

En bok om torp på Möcklö i Blekinge.

torpbokpreDet är alltid kul med dokumentation om gamla platser och händelser, här är en bok som i detalj beskriver gamla torp på Möcklö i sydöstra Blekinge. Några av mina anfäder var båtsmän och bodde i några av dessa torp.

Boken är mycket detaljerad och alla kända torp finns med, i vissa fall finns bara spår av stengrunden kvar och i andra fall finns torpen kvar, nu oftast moderniserade och utbyggda. Många intressanta gamla bilder och då förståss från modernare tid.

Läs mer om boken på Alba Grafisk Forms hemsida

mtDNA projekt – Farmors Moderslinje

Det finns olika typer av DNA-tester man kan utföra och en av dom är mtDNA som bara går på moderslinjen. Jag har gjort ett sådant test för att försöka spåra mer avlägsna rötter på min farmors moderslinje. mtDNA överförs även från mor till son men kan inte föras vidare från far till dotter. Finns det inga döttrar men bara söner efter en kvinna så kan mtDNA-test göras på någon av dessa söner för att få fram DNA-ursprung på moderslinjen.

Läs mer: mtDNA projekt – Farmors Moderslinje

Försök att hitta ett faderskap med DNA

Med DNA-tekniken öppnas nya möjligheter i släktforskningen, bland annat kan man bekräfta faderskap med ett Y-DNA-test. Y-kromosomen går bara från far till son, det är ju den som gör män till män. Den förändras nästan aldrig över generationerna och blir därför ett ganska säkert sätt att fastställa ett faderskap långt bak i tiden.

Läs mer: Försök att hitta ett faderskap med DNA

Böcker till hjälp

Som jag skrivit tidigare så är min släkt ganska välutforskad på Suhr och Diös, men även på min farmors farmors sida finns dokumentation i form av en bok om Måns-släkten som hon ingick i. Boken om Måns-släkten är 100 år gammal och är omfattande i detaljer om alla personer som fanns fram till 1912 när den gavs ut. Extra kul är bilder på de olika husen där de olika familjerna levde i Bjurtjärns socken utanför Karlskoga.

Läs mer: Böcker till hjälp

Ungdomarna Malmrot i Örebro

Håkan Malmrot, Signe Malmrot, Elsa Malmrot 1916

En bild från 7 maj 1916 på de tre barnen Malmrot. Från vänster Håkan Malmrot, Signe Malmrot (Suhr) och Elsa Malmrot (Rabe)

Fotot är på Skolgatan 20 i Örebro där familjen bodde. På baksidan av fotografiet kan man läsa en text som är skriven av deras mor Enny Malmrot.

Läs mer: Ungdomarna Malmrot i Örebro

Antal besök

Idag 29

Totalt 98761

Just nu finns 4 besökare här